Še znate pisati s pisanimi črkami?

Kdaj ste nazadnje držali svinčnik v roke in pisali s pisanimi črkami? Naj vam jaz povem kdaj sem nazadnje. Včeraj. Kaj pa pred tem? Hja, pred tem pa zeloooo dolgo ne.

PIsane črke

Ob ponovnem pisanju sem se pa malo zamislil. Svinčnik kar ni hotel teči kot bi moral. Vse črke so bile nekako čudne in prav čutil sem, da sem iz vaje.

Računalniška doba nas je prisilila, da pozabljamo na pisavo. Tiskane črke še morda, če moramo pa kaj več napisati, pa že uporabimo računalnik. In tako se mi zdi, da pisane črke počasi odhajajo v pozabo.

Se tudi vam to dogaja?  Pa tako dolgo smo se mučili v šoli, da smo razvili pravo in lepo pisavo. No, nekateri smo jo kar hitro pokvarili in po pravici povedano, je večina besedil napisanih s pisanimi črkami težko berljiva za drugega bralca, ponavadi jo tekoče bere le avtor, pa še ta včasih ne zna kaj prebrati za seboj….

 • Share/Bookmark


22 odgovorov v “Še znate pisati s pisanimi črkami?”

 1. buba švabebuba švabe pravi:

  Jao, tale primer pisave. :shock: Prebral sem par vrstic, potem sem pa obupal… :P

 2. katj4katj4 pravi:

  Uff, to pa so hieroglifi in pol :lol:
  sem se tud js neki trudla prebrat, pa… ojej :lol: js kot študentka sm še enmalo ‘prisiljena’, da čečkam latanije na dolgo in široko, tako da se svinčnik (zaenkrat še) ne zatika ;) se pa kdaj pa kdaj zgodi, da ne znam prebrat za sabo… posledica turbo pisanja :D ej… vaja dela mojstra… piši, piši… ;)

 3. ovsenik pravi:

  Včeraj sem prebral zanimiv stavek: vaja dela vajenca, vztrajnost pa mojstra. Tako je tudi tu. Če vsake toliko časa napišeš kakšno pismo, potem gre. Pa strog moraš biti do sebe, kdaj pa kdaj napisat črke čisto pravilne, kot v prvem razredu. Počasi, a vztrajno. Je pa po moje to znanje, ki ga ne bi smeli zavreči v dobi tipkovnice.

 4. Mašon pravi:

  Jap, jest tudi študentka, tudi še popolnoma gladko pišem s pisanimi. Ravno zadnjič sem še sestri kazala, kako se ‘pravilno’ pišejo velike in male pisane, pa mi je celo uspelo :P Sicer se mi pa zdi, da kljub vsemu dekleta (ženske) pišemo lepše od moških… kaj točno je pa vzrok, se mi pa ne sanja. In seveda obstajajo izjeme ;)

  Drugač pa jest dvomim, da bom kdaj pozabila pisat… ker tut svoje domišljijske blodnje rajš spravljam na papir kot na računalnik. Papir ma svoj čar ;)

 5. multipraktikmultipraktik pravi:

  Hja, dokler so bila na faksu še predavanja sem tudi jaz večkrat prijel pisalo v roke…Sedaj se mi pa takole dogaja:):)

 6. irenairena pravi:

  jst vsak dan kaj zapišem, vsaj enkrat na teden kaj daljšega. in za menoj se da brati, res. :D

 7. Mitja pravi:

  Zdravo!

  Jaz sem malo prebral pisavo. Ne glede na to kakšna je…je tvoja. Moram pa te opozoriti, da pismo ni napisano s pisanimi črkami ampak z malimi tiskanimi, oz. z neko mešanico. LP

 8. KašparKašpar pravi:

  Enkrat smo že imeli eno verigo, ko je vsak pokazal svojo pisavo: http://kaspar.blog.siol.net/2006/12/06/na-roke-2/

 9. tejklatejkla pravi:

  no,jst sem se ornk napisala v zadnjem času.izpiski iz debelih bukev človeka kr izčrpajo. :)

 10. multipraktikmultipraktik pravi:

  hm, no ja…tista pisava zgoraj res ni moja:):)Se opravičujem, če je izpadlo tako:):)

  Je pa res ja, da ni čisto pisana, ampak neka mešanica:):)

 11. karolinakarolina pravi:

  podobno velja tudi zame … Za potrebe študija tudi jaz še vedno ogromno pišem, saj se nabolj naučim predvsem iz svojih “čečkarij”. Se pa spomnim obdobja po kakšnih daljšh šolskih počitnic, ko je bilo znova treba v roke vzeti svinčnik – za trenutek je bil res malo nenavaden občutek. Kar se pa pisave tiče – sama sploh nimam tipične “ženske” zaobljene pisave , sicer se za mano da brat (vsaj upam), toda ravno nek estetski presežek tudi ni. :)

 12. strojnikstrojnik pravi:

  Sem mislil, da sem eden redkih. Ko sem ugotovil, da ne znam predavanj brati za seboj, sem natreniral hitro pisanje malih tiskanih. Pisano komaj še znam, uglavnem pa mnogo slabše os osemletnega sina… :D

 13. buba švabebuba švabe pravi:

  Js drugače sploh ne znam več pisati pisane pisave. Vse, kar pišem na roko, pišem z malimi ali velikimi tiskanimi… :P

 14. waterlily pravi:

  Moja pisava tudi ni tipično ženska in nič zaobljena, a mi je všeč. Ampak važno, da znaš brati za sabo. Je pa zoprno, ko imaš učitelje in profesorje, ki pišejo kot mačka s taco. :) Ti bi se pa mogli potrudit. V osnovni je bil tak učitelj kemije … Ma smo preživeli. :)

 15. tecnstrdectecnstrdec pravi:

  Moje pisane črke so šle po zlu na faxu, ko so zaradi hitrosti pisanja postale popolnoma nečitljive, tako da sem prešaltal na male tiskane z nekaj elementi povezav iz pisanih, za lepo pisavo človek potrebuje čas.

 16. MedoTheKing pravi:

  Uh nisem pisanih črk uporabil dobra 3 leta. Ko jih hočem se pa zatika. Roka sploh ne uboga;) Sej uporabljam samo tiskane , ko si napišem kako hitro opombo…drugače pa tipkovnica zakon. Ej bo treba spet v šolo krent;)

 17. mattewmattew pravi:

  js že 4 leta pšem z malimi tiskanimi, od takrat a tut nisem pisal s pisanimi. dvomi da znam, če pa zna, pa verjetno ni čitljivo

 18. mare pravi:

  ja tist vaja dela vajenca vztr4ajnost pa mojstra ne drži DRŽI PA :

  VAJA DELA VAJENCA, MOJSTER SE ŽE RODIŠ

 19. Gokeiken pravi:

  jav obupam tkoj tko grdo neki pu bosansk al kaj

 20. Ninči pravi:

  Ravno pišem pripravo kako jutri začnem drugovčke učit velike pisane črke in najdem tvoj članek :)

  Je res, da jih bolj malo kdo uporablja, ampak je zabavno po dolgem času pisat s pisanimi.

 21. tadeja pravi:

  zanima me pisanje črke s v osnovni šoli? mi smo se je učili s povezovanjem sedaj pa se črka “s” ki se je učijo v drugem razredu sploh ne povezuje z naslednjo črko. zanima me zakaj, če kdo slučajno ve? in kdo je spet izumu to novo pogruntavščino, ki sploh ni funkionalna??? je pa tudi primer, ko so se otroci morali v drugem razredu učiti te nove oblike črke “s”, potem pa so se morali v 4 razredu naučiti klasičnega s-a.

 22. Ninči pravi:

  V drugem razredu se v veliki večini še ne učijo pisanih črk. Da črk ne povezujejo, je čudno … Verjetno še niso tako natančni (in učitelji zahtevni), če je to drugi razred. Veš morda za učbenik, kjer je ta nova oblika črke S?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !